Beste Cymbidiumteler,

 

Afgelopen herfst hebben we in veel tuinen bijen succesvol in kunnen zetten tegen de bestrijding van roetdauw en de overlast van plakkerige takken. In een aantal gevallen kwam de bevlieging niet of moeilijk op gang. De belangrijkste reden voor problemen is het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Als U later dit jaar bijen in wilt zetten, moet er nu al rekening gehouden worden met het bestrijdingsmiddelengebruik.

 

Het grootste probleem vormen de systemische persistente bestrijdingsmiddelen, zoals Admire (imidacloprid), Violin (fipronil) en Temik (aldicarb). Deze stoffen gaan in de plant zitten en breken niet af. Dat betekent dat ze moeten verdunnen doordat de plant groeit en er delen geoogst worden. Bij Cymbidium gaat dat erg langzaam. Een paar takken per jaar schiet niet op. We hebben de indruk dat sommige middelen nog jaren kunnen doorwerken.

 

Niet-systemische persistente bestrijdingsmiddelen zoals dimethoaat kunnen gebruikt worden voordat de takken aangelegd worden. Meestal tot zoín twee maanden voor inzet van bijen. Er is dan misschien nog wel residu aanwezig op de bladeren, maar de bijen bevliegen alleen de takken. Verder zijn er middelen die relatief snel afbreken zoals Conserve (spinosad), Pirimor (pirimicarb) en Decis (pyrethroide). Het is dan verstandig om minimaal een week te wachten voor bijen ingezet worden. Als de bijen al in de kas staan moeten ze er enige tijd uit. Onze ervaring is dat de bevlieging meestal weer goed op gang komt als de takken voor de bespuiting helemaal droog waren. Als er nog druppels hingen blijft daar waarschijnlijk residu in waardoor bevlieging slecht op gang komt.

 

Uiteraard is het gebruik van biologische bestrijdingsmethoden ideaal als ook bijen ingezet moeten worden. Zelfs voor schild- en dopluis zijn wel biologische bestrijders te koop (zie: www.entocare.nl). We weten niet of het in de praktijk van de cymbidiumkas werkzaam zou kunnen zijn. Bedenk in ieder geval dat chemische gewasbescherming waarschijnlijk moeilijker is te combineren met het gebruik van natuurlijke vijanden dan met de inzet van bijen, omdat de natuurlijke vijanden meestal met de hele plant in aanraking komen en bijen alleen met de stengels.

 

Naast problemen met residuen van bestrijdingsmiddelen hebben de bijen soms last van oriŽntatieproblemen. Normaal gebruiken bijen de zon om zich te kunnen oriŽnteren. In de relatief donkere cymbidiumkas is dat moeilijk. Het lijkt te helpen als de bijenkast op een lichte plek staat, bijvoorbeeld omdat daar het kalk van de ramen weggehaald is.

 

Graag willen we U dit jaar weer van dienst zijn als U bijen wilt inzetten. Meestal is ťťn bijenvolk per kas voldoende. Als de bijen goed vliegen maar de takken nog steeds niet droog zijn zetten we er een volk bij.

 

home